10-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-zahar_size1
Zahărul consumat în exces nu este deloc compatibil cu o viata sînătoasă, și din păcate, consumăm mult prea mult fară să ne dăm seama.

Citește mai jos opt lucruri care s-ar putea sa te surprindă despre acest ingredient nelipsit din bucătăria ta.

8 lucruri pe care nu le știai despre zahăr

1. Zahărul îti poate distruge inima

Este demonstrat de mult timp ca zaharul consumat in exces creste riscurile de boli cardiace, dar un studiu publicat in 2013 de catre Asociatia Americană a Inimii vine cu dovezi clare in acest sens: zahărul afectează sistemul de pompare al inimii si poate duce la infarct miocardic. De vina este o moleculă din zaăr care provoacă schimbări in mușchii inimii.

2. Zahărul este de vină pentru grăsimea abdominală

Din ce in ce mai multe persoane de pe glob suferă de obezitate, iar zaharul este unul din principalii vinovati. Consumul excesiv favorizeaza stocarea grasimilor in zona abdomenului.

3. Zaharul este mai periculos decat sarea

Este cu adevarat un ucigas tăcut. Un studiu din 2008 a arătat ca consumul excesiv de fructoză duce la aparitia unei boli numite rezistenta la leptină. Leptina, este un hormon care iti spune că ai mancat suficient. Astfel, ajungem sa ignoram ceea ce ne zice creierul si ajungem sa suferim de obezitate. Iar toate acestea vin foarte discret, fără să-ți dai seama. Așa că, daca te îngrasi și nu intelegi care este motivul, ar trebui să-ți controlezi consumul de fructoză.
zahar-car-e-nu-le-stai
4. Zahărul hraneste celulele canceroase
Cand vine vorba de cancer, zahărul joaca un rol crucial. Numeroase studii au confirmat ca o dieta anti-cancer trebuie sa elimine complet zahărul, intrucât acesta favorizează cresterea si dezvoltarea tumorilor.

5. Dependenta de zahăr este genetica

Daca scuza ta pentru care mănânci dulciuri este ca esti dependenta, s-ar putea sa ai dreptate. Un studiu recent a confirmat faptul ca dependenta de dulciuri si de alcool este data de o gena care se transmite genetic.

6. Zahărul si alcoolul au acelasi efect asupra corpului

Zahărul este la fel de toxic pentru organism ca si alcoolul. Fructoza si glucoza consumate in exces sunt la fel de daunătoare pentru ficat cum este metabolizarea etanolului, iar zahărul creste riscul apariției mai multor boli de care și alcoolul se face responsabil: hipertensiune, infarct miocardic, pancreatită, obezitate, malnutritie, disfunctie hepatică, dependentă.

7. Zahărul te imbatranește

Nu este un mit, zahărul chiar accelereaza procesul de imbatrânire și nu doar cel fizic, ci si cel cognitiv – zahărul îţi afectează memoria si capacitatea de concentrare.

8. Zahărul se ascunde in majoritatea alimentelor din comert

Chiar daca vorbim despre alimente care nu sunt dulci (sos de rosii, dressing de salata, apa tonica, paine), acestea contin zahăr. Din păcate, de-a lungul unei zile ajungem sa consumăm cantitati imense de zahar făra să ne dăm seama.
Aşadar, zahărul este acel produs care trebui scos din alimentația zilnică, respectiv îlocuit.