Iaurtul, aliment cu insemnate proprietati nutritive folosit ca atare sau pentru a pregati delicioase deserturi si sosuri, este inconjurat de numeroase mituri.

Iaurtul stimuleaza digestia: Adevarat

Contrar alimentelor care ingreuneaza digestia, iaurtul stimuleaza acest proces datorita actiunii probioticelor. Iaurturile cu Lactobacillus ajuta la absorbtia substantelor nutritive echilibrand flora intestinala. Iar daca este vorba despre iaurturi fara lactoza, organismal va fi scutit de a ‘scinda’ lactoza (in glucoza si galactoza) si, prin urmare, digestia va fi si mai usoara.

media_140126506339654300

Iaurturile inghetate pot intra in dietele de slabire: Depinde

Tendinta de a consuma iaurtul insotit de topping se adauga unui adevarat boom inregistrat de consumul de iaurt inghetat ca snack sanatos la moda si s-a extins rapid la iaurturile consumate acasa. Totusi, nu orice topping este sanatos. Daca se doreste includerea unui adaos care sa fie satios si sa nu duca la cresterea in greutate, cel mai bine ar fi ca iaurturile naturale sa fie consumate impreuna cu fructe uscate si cu o cantitate mica de fructe de padure. Adaosul de alimente bogate in zahar ca ciocolata, caramelul etc. inseamna un aport mult mai mare de calorii.

4-mituri-despre-consumul-de-iaurt-desfiintate-de-nutritionisti-care-este-cel-mai-bun-moment-in-care-sa_size1

Iaurtul are efecte pozitive asupra pielii: Adevarat

Iaurtul se poate lauda ca este unul dintre alimentele care aduc cele mai mari beneficii pielii. Consumandu-l, obtinem dozele de proteine necesare pentru a avea o piele ferma si mai neteda. In plus, aplicat direct pe piele, iaurtul hidrateaza. Utilizat ca masca faciala (singur sau in combinatie cu mierea), catifeleaza pielea si ii imbunatateste aspectul si textura. Poate fi folosit, de asemenea, ca lotiune dupa plaja: enzimele si probioticele din iaurt ajuta la o refacere mai rapida a pielii dupa neplacutele arsuri de vara.
iaurt_fata

Iaurtul trebuie sa fie consumat dupa ce se face sport, nu inainte

Acesta afirmatie este falsă pentru ca consumul de iaurt este pozitiv atat inainte, cat si dupa ce se face sport. Consumat inainte, ofera surplusul de energie necesar pentru mentinerea ritmului in cursul sedintei de exercitii fizice. Consumat dupa, este un aliat de nadejde pentru refacere: continutul sau de carbohidrati ajuta la refacerea rezervelor de energie, iar proteinele sunt utile muschilor.
Aşadar, totuși, iaurtul este benefic pentru organismul nostru, doar ca trebuie sa cunoastem limitele și să-l consumăm corect.